söndag 22 januari 2012

Slottsparken

kan nog vara vacker vintertid också


Stormen som orsakade vårt långa strömavbrott gjorde mycket skada, den här lilla strandbastun klarade sig bra, trots att tre träd föll över den

Hösten var ju regnig här, så vattnet steg ganska högt i ån, en lång tid fick övre forsen brusa för fulla muggar

Där övre bilden tar slut, svänger ån och lite nedanför det, till höger, blir en liten vik
och här ser ni vita huset, som jag bor i, sett från andra sidan ån
Nu har vi ju äntligen fått snö, som har hållits kvar. Den är efterlängtad, hela världen är ljusare nu.

I dag blir det att ta sig till valurnan, och rösta fram ny president för Finland.
Ha en bra söndag.


tisdag 10 januari 2012

Dop

Söndagen den 8.1.2012 fick lilla sessan namnet Kyra Carita Laitinen
Som famnfadder hade hon sin morbror
och han ser ju verkligen nöjd ut
Lilla Kyra uppförde sig exemplariskt hela dopakten och även på kaffebjudningen efteråt:)


söndag 1 januari 2012

103 timmar utan el


Annandagsmorgonen kl 04 blåste ett träd över högspenningsledningen. Efter det var det att komma på olika och nya lösningar i vardagen. Varmt hade jag ju inne, men matlagningen var inte så enkel. Kaffevatten kokade jag i en gammaldags kaffepanna i öppna spisen och där kunde jag ju grilla korv. En dag var jag till mamma och duscha, ladda telefon och åt varm mat och en annan dag till min kompis. Hos henne blev jag uppassad med mat och bastu. Så någon nöd led jag ju inte, värre är det för familjer med småbarn, och dom har faktiskt inte fått el ännu.
Största boven i dramat är nog Fortum, ingen information har gått vidare till underleverantörer eller några andra instanser. På måndagen före middagstid hämtades en genarator hit, men det kopplade dom på först på fredag morgon, utan att lämna bränsletank eller någon som kom å kollade  så den stannade kl 20 på fredagskvällen.
Då hade som all tur killarna från n3mPower börjat med kabeln som slitits av, och dom lovade att bara det blir ljust på morgonen fixar dom det klart. Killarna var vänliga och meddelade vidare när generatorn stannade, och då fick dom order av sin chef att fixa kabeln klar, fastän det var beckmörkt ute. Så vid midnatt på fredagen var persen över. Stod ute och jublade när dom kopplade kabeln och körde igång allt. Känndes ju lite jäkligt, när killarna berättade att dom hade fått meddelande om kabeln vid middagstid samma dag. Hade dom fått information tidigare, hade dom kunnat fixa kabeln på tisdag eller senast onsdag. Tänk vad mycket mat som hade kunnat användas då, nu har vi alla fyllt roskkärlen.
Ironiskt är ju att vattnet forsar som ett litet Niagara, ca 40 meter från husknuten, där alstras el värrigare :)
I dag fick jag hit lillkillen, hans sällskap skall jag få njuta av i en veckas tid, då kommer hans föräldrar och vi åker på yngsta barnbarnets dop. Tur att den här veckan blir bra mycket härligare än förra.
En god fortsättning på det nya året!